Eisen noodverlichting

In geval van nood is het zeer belangrijk dat openbare gebouwen zoals winkels en kantoorpanden voorzien zijn van goede en duidelijke noodverlichting. Noodlampen helpen mensen snel en veilig de ruimte te verlaten bij calamiteiten. Omdat dit van essentieel belang is, zijn er een aantal wettelijke noodverlichting eisen. Beyer Installatie adviseert u graag over het gebruik van noodverlichting. 

Vraag ons advies aan

Eisen noodverlichting uit het Bouwbesluit

Allereerst is het goed om te weten dat eigenaren van kantoor- of winkelruimtes verplicht kunnen zijn om noodverlichting te hebben. Het Bouwbesluit eist namelijk dat verblijfsruimtes voor meer dan 75 personen over vluchtrouteverlichting moeten beschikken. Niet alleen de verblijfsruimtes zelf, maar ook de vluchtroutes moeten voorzien zijn van noodverlichting. 

Daarnaast stelt het Bouwbesluit nog een aantal andere eisen omtrent noodverlichting en vluchtmogelijkheden, en ook is de zorgplicht hierin opgenomen. Deze zorgplicht eist niet alleen dat u de noodverlichting ophangt, maar ook dat u deze periodiek inspecteert en onderhoudt, zodat de noodlampen te allen tijde goed functioneren.

Wettelijke eisen noodverlichting Beyer Installatie

Eisen noodverlichting uit de Arbowet

De Arbowet is in het leven geroepen om veilig werken in bedrijfsgebouwen te waarborgen. Hieronder vallen allerlei veiligheidsverplichtingen voor werkgevers, zo ook de eis om adequate noodverlichting en goed toegankelijke nooduitgangen te verzorgen. Bovendien eist de Arbowet dat werkgevers bij risicovolle werkplekken extra aandacht besteden aan goede noodverlichting.

Normen voor noodverlichting

Naast de wettelijke noodverlichting eisen uit het Bouwbesluit en de Arbowet, zijn er ook nog een aantal normen omtrent vluchtrouteverlichting. De belangrijkste norm is de NEN-EN 1838, welke ingaat op de zichtbaarheid van nooduitgangen, noodverlichting rondom werkplekken met een verhoogd risico en anti-paniekverlichting. 

Beyer Installatie zet alle noodverlichting eisen op een rij

Al met al zijn er dus een heleboel eisen en normen waar u op moet letten bij het plaatsen en onderhouden van noodverlichting. Beyer Installatie is gespecialiseerd op het gebied van noodlampen en wij adviseren u graag over uw noodverlichting. Indien gewenst maken we een compleet noodverlichtingsplan voor uw gebouw, zodat uw verblijfsruimte aan alle wettelijke noodverlichting eisen voldoet.

Wilt u meer weten over de noodverlichting eisen? Of ons advies aanvragen over uw noodverlichting? Neem dan contact met ons op via 0186 - 69 30 99 of vul ons contactformulier in.

Neem contact met ons op

Neem contact op

Deze content is alleen beschikbaar nadat je cookies hebt geaccepteerd.
Cookievoorkeur wijzigigen